Sofie Bilberg, sistaårsstudent på Högskolan i Skövde, gav sig dock inte. För att lösa situationen lyckades hon istället att få sitt visum via amerikanska konsulatet i Polen.
– Det känns fantastiskt bra att jag inte gav upp, säger hon.
Som svensk student krävs ett visum för att studera i USA. I vanliga fall är det amerikanska ambassaden i Stockholm som handlägger visum, men på grund av covidregler och resursbrist har de i år fått avbryta det arbetet. De studenter som under sommaren hade tider inbokade i Stockholm fick se sig om efter visum på andra håll i Europa.
En av dem som har lyckats få ett visum är Sofie Bilberg, som studerar tredje och sista året på programmet User Experience Design på Högskolan i Skövde. Hon hade gått igenom hela den långa processen för att skaffa visum fram till det absolut sista steget, vilket var att boka en tid för en intervju på amerikanska ambassaden i Stockholm. Det var då ambassaden slutade med allt arbete med att handlägga visum för studenter.
– Jag bröt bokstavligt talat ihop och trodde att allt var kört. Men med stöd och tips från både närstående och Frida Lindgren som är internationell koordinator på Högskolan i Skövde, kontaktade jag olika ambassader i Europa och lyckades få en tid på konsulatet i Krakow, Polen. Tre veckor senare var jag på plats på amerikanska konsulatet där och dagen efter hade jag mitt visum i handen. Det känns fantastiskt bra att jag inte gav upp, utan gjorde allt för att få tag på ett visum. Det gav ju resultat, säger Sofie Bilberg.
Kände du någon gång att du hade valt fel land att åka till?
– Nej faktiskt inte. Jag har alltid velat åka till USA så valet var självklart.
Slappnade av först på plats
I början av augusti landade Sofie Bilberg i USA för att studera på Troy University i Alabama.
Var du nervös över att det inte skulle gå?
– Ja, väldigt. Jag tappade hoppet där ett tag när amerikanska ambassaden i Sverige slutade handlägga studentvisum, så jag började planera för att vara kvar i Skövde. Trots att jag hade fått tag i mitt visum och blivit tilldelad ett NIE (National Interest Exception), vilket man var tvungen att ha på grund av covid-19, slappnade jag inte av förrän jag landade på amerikansk mark. Det tog mig flera dagar innan jag faktiskt ”förstod” att jag var här och att jag ska bo och plugga här nu. Jag hade varit på helspänn under så lång tid att jag inte riktigt kunde inse att jag faktiskt var här.
Vad har du för förhoppningar inför terminen?
– Jag hoppas kunna kombinera utbildningen med massor av event på och runtom campus. Sport är en stor del av den amerikanska kulturen så jag förväntar mig att det kommer vara många matcher att gå på. Sedan förväntar jag mig även att få massor av kunskap och lärdomar som jag kommer ha nytta av i framtiden.